maandag 16 februari 2015

Omschrijving van de problematiek/activiteit

Onze gebruiker, Babette, heeft de ziekte van Leri-Weill of dyschondrosteosis waarbij een Madelung deformiteit aanwezig is. Dit is een aangeboren groeistoornis waarbij de ulna (ellepijp) normaal groeit en de radius niet. Daardoor is de ulna zichtbaar aan de buitenzijde van de pols. Deze aandoening komt het meest voor bij jonge vrouwen. Ook is er een abnormale groei van de benen, maar dit is minder problematisch bij onze gebruiker.

Door deze aandoening kan onze gebruiker haar polsen niet ten volle benutten. Met een Sauvé-Kapandji operatie werd het radio-ulnaire gewricht vastgezet en het distale deel van de ulna werd verwijdert. Babette heeft aan haar linker pols een Sheker prothese. 


Babette werk bestaat eruit fijne elektrische kabels machinaal te bedrukken met inkt. Daarbij is ze instaat de machine te voeden en het computergestuurd programma te bedienen. Ze heeft problemen om de gesneden en bedrukte kabeltjes vast te blijven houden tot ze een bundel heeft van 39. 

Bewegingsbeperkingen bij de gebruiker die tot pijn lijden:
  • Pronatie vanuit de pols
  • Supinatie vanuit de pols
  • Anteflexie vanuit de schouder
  • Ulnaire en radiale deviatie
  • Dorsaal- en palmairflexie

Doordat de kabels niet magnetisch en fijn zijn, niet mogen gekreukt worden, de toppen bij elkaar moeten zitten en er verschillende kabellengtes binnen de pak aanwezig zijn, is het heel moeilijk een hulpmiddel te vinden waarbij deze op een eenvoudige manier kunnen worden samengehouden door 1 hand.Door de bewegingsbeperkingen is het positioneren van de kabels pijnlijk. Langdurige fixatie van de kabels in de hand is door krachtverlies beperkt en pijnlijk. Meer informatie vindt u terug in onderstaande bronnen:
SpringerLink.(2005).Dyschondrosteosis. Geraadpleegd op 10 maart 2015 van http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F3-540-30361-8_46

Geen opmerkingen:

Een reactie posten